2023-12-17

Gospodarka wodociągowa w 2023 roku:

Gmina Prochowice jest w 100% zwodociągowana.

Prochowickie Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o.o. eksploatuje wody podziemne z utworów czwartorzędowych, plejstoceńskich z ujęcia komunalnego Lisowice.

Spółka zaopatruje w wodę mieszkańców Prochowic, Lisowic, Mierzowic i Gromadzynia.

 

- Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia.

 

Analiza wody - na skróty:

 

1. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - STYCZEŃ 2023r.

 

2. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - LUTY 2023r.

 

3. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - MARZEC 2023r.

 

4. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - KWIECIEŃ 2023r.

 

5. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - MAJ 2023r.

 

6. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - CZERWIEC 2023r.

 

7. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - LIPIEC 2023r.

 

8. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - SIERPIEŃ 2023r.

 

9. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - WRZESIEŃ 2023r.

 

10. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - PAŹDZIERNIK 2023r.

 

11. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - LISTOPAD 2023r.

 

12. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - GRUDZIEŃ 2023r.

 

 

 

Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia

 

 

STYCZEŃ 10.01.2023r.

 

 

Stacja uzdatniania wody,Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda uzdatniona

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,5

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

626

Mętność (Q) 2

0,87

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny (Q) 2

<0,07

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

LUTY 07.02.2023r.

 

 

Przepompownia wody Lisowice, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda wodociągowa

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,7

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

632

Mętność (Q) 2

0,62

Barwa (Q) 2

3,1

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny (Q) 2

<0,07

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

MARZEC 07.03.2023r.

 

 

Stacja uzdatniania wody, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda surowa

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,4

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

616

Mętność (Q) 2

0,98

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

 

 

MARZEC 07.03.2023r.

 

 

Urząd Miasta i Gminy Prochowice, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda wodociągowa

 

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,7

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

587

Mętność (Q) 2

0,36

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny (Q) 2

<0,07

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

KWIECIEŃ 11.04.2023r.

 

 

Prochowicki Ośrodek Kultury i Sportu, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda wodociągowa

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,5

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

618

Mętność (Q) 2

0,4

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny

<0,07

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

MAJ 09.05.2023r.

 

 

Przepompownia wody Mierzowice, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda wodociągowa

 

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,6

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

619

Mętność (Q) 2

0,24

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny (Q) 2

<0,07

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

CZERWIEC 13.06.2023r.

 

 

Stacja Uzdatniania Wody, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda wodociągowa

 

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,1

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

621

Mętność (Q) 2

9

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,26

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

 

 

CZERWIEC 13.06.2023r.

 

 

Pompownia wody Górka Legnicka, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda wodociągowa

 

 

 

 

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,7

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

613

Mętność (Q) 2

0,25

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny (Q) 2

<0,07

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

LIPIEC 04.07.2023r.

 

 

Stacja Uzdatniania Wody, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda uzdatniona

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,7

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

618

Mętność (Q) 2

<0,20

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny (Q) 2

<0,07

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

SIERPIEŃ 01.08.2023r.

 

 

Urząd MIasta i Gminy w Prochowicach, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda wodociągowa

 

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,5

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

624

Mętność (Q) 2

<0,20

Barwa (Q) 2

2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny (Q) 2

<0,07

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

WRZESIEŃ 05.08.2023r.

 

 

Przepompownia wody Lisowice, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda wodociągowa

 

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,8

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

603

Mętność (Q) 2

<0,20

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny (Q) 2

<0,07

Azotany (Q)2

14,8

Azotyny (Q)2

<0,100

Twardość ogólna (Q)2

270

Magnez (Q)2

9,71

Stężenie siarczanów (Q)1,2

103

Chlorki (Q)2

<0,07

 

Mangan (Q)2

<5

Żelazo (Q)2

19

Kadm (Q)2

<0,5

Ołów (Q)2

<5

Nikiel (Q)2

<5

Miedź (Q)2

0,212

Indeks nadmanganianowy

0,58

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

Enterokoki (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

PAŹDZIERNIK 03.10.2023r.

 

 

SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda surowa

 

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,2

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

551

Mętność (Q) 2

6,3

Barwa (Q) 2

<2

Zapach 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

LISTOPAD 07.11.2023r.

 

 

SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice

 

 

 

 

 

Woda uzdatniona

 

 

FIZYKOCHEMIA

Badana cecha/metoda

Wynik

pH (Q)2,3

7,6

Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2

638

Mętność (Q) 2

<0,20

Barwa (Q) 2

2

Zapach 1,2

<1

Smak 1,2

<1

Jon amonu (Q) 2

<0,21

Chlor wolny (Q) 2

<0,07

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKTERIOLOGIA

Wskaźnik badany

Wynik

Escherichia coli (Q)

0

Bakterie grupy coli (Q)

0

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q)

0

 

 

 

Idź na początek strony

 

 

 

Przeczytaj o systemie i przetwarzanych w nim danych

Tożsamość administratora systemu
Administratorem Scentralizowanego Systemu Dostępu do Informacji Publicznej (SSDIP), który służy do udostępniania podmiotowych stron BIP, jest Minister Cyfryzacji, mający siedzibę w Warszawie (00-060) przy ul. Królewskiej 27, który zapewnia jego rozwój i utrzymanie. Minister Cyfryzacji, w ramach utrzymywania i udostępniania systemu SSDIP, zapewnia bezpieczeństwo publikowanych danych, wymagane funkcjonalności oraz rejestrowanie i nadawanie uprawnień redaktorów BIP osobom wskazanym we wnioskach podmiotów zainteresowanych utworzeniem własnych stron podmiotowych przy użyciu SSDIP zgodnie z art. 9 ust. 4 pkt 3 ustawy z 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2019 r. poz. 1429).
Minister Cyfryzacji, jako administrator systemu SSDIP jest jednocześnie administratorem danych osób wnioskujących o dostęp do SSDIP w celu utworzenia podmiotowych stron BIP oraz osób wyznaczonych do ich redagowania.
Tożsamość administratora danych
Administratorem danych osobowych przetwarzanych w systemie SSDIP w zakresie osób wnioskujących o utworzenie podmiotowej strony BIP oraz osób wyznaczonych do ich redagowania (redaktorów podmiotowych stron BIP) jest Minister Cyfryzacji.

Administratorami danych publikowanych na podmiotowych stronach BIP utworzonych w ramach SSDIP są podmioty, które daną stronę podmiotową BIP utworzyły. Podmioty te decydują o treści danych, w tym treści i zakresie danych osobowych publikowanych na podmiotowych stronach BIP, ich rozmieszczeniu, modyfikacji i usuwaniu. Minister Cyfryzacji, jako Administrator systemu SSDIP, w odniesieniu do materiałów publikowanych na podmiotowych stronach BIP, jest podmiotem przetwarzającym. Może on ingerować w treść materiałów publikowanych na poszczególnych stronach podmiotowych BIP jedynie w przypadku, gdy właściwy podmiot, który daną stronę utworzył i nią zarządza utracił do niej dostęp lub z innych przyczyn utracił nad nią kontrolę.
Dane kontaktowe administratora systemu SSDIP
Z administratorem systemu SSDIP można się skontaktować poprzez adres email: kancelaria@cyfra.gov.pl lub pisemnie na adres siedziby administratora: ul. Królewska 27, 00-060 Warszawa.
Dane kontaktowe inspektora ochrony danych osobowych
Administrator systemu SSDIP wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym może się Pani/Pan skontaktować poprzez email iod.mc@cyfra.gov.pl lub listownie - na adres ul. Królewska 27, 00-060 Warszawa. Z inspektorem ochrony danych można się kontaktować wyłącznie w sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych osób składających wnioski o udostepnienie SSDIP, redaktorów poszczególnych stron BIP, oraz incydentów bezpieczeństwa.
W sprawach przetwarzania danych osobowych zawartych w treści materiałów publikowanych w ramach poszczególnych stron podmiotowych, należy się kontaktować z inspektorem ochrony danych podmiotu, którego strona BIP dotyczy, ich redaktorem lub kierownictwem podmiotu, który daną stronę podmiotowa BIP utworzył.
Cele przetwarzania i podstawa prawna przetwarzania
Celem przetwarzania danych publikowanych na stronach podmiotowych BIP przez poszczególne podmioty jest udostępnienie informacji publicznej wytworzonej w urzędzie i dotyczącej działalności urzędu. Podstawę prawną publikacji stanowi wypełnienie obowiązku prawnego, o którym mowa w art. 8 oraz art. 9 ust 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej.
Celem udostępniania systemu SSDIP przez Ministra Cyfryzacji jest umożliwienie podmiotom zobowiązanym, o których mowa w art. 4 ust 1 i 2 ustawy z 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej, utworzenia i prowadzenia własnych stron BIP (co wynika z art. 9 ust. 4 pkt 3 oraz art. 9 ust. 4a ww. ustawy).
Odbiorcy danych lub kategorie odbiorców danych
Dane osobowe w zakresie imienia, nazwiska, nr telefonu, nr faksu dotyczące redaktorów podmiotowych stron BIP oraz dane osobowe publikowane w ramach treści materiałów zamieszczanych na poszczególnych podmiotowych stronach BIP są danymi udostępnianymi publicznie bez żadnych ograniczeń, w tym Centralnemu Ośrodkowi Informatycznemu w Warszawie przy Alejach Jerozolimskich 132-136, któremu Ministerstwo Cyfryzacji powierzyło przetwarzanie danych przetwarzanych w ramach platformy SSDIP.
Okres przechowywania danych
Dane dotyczące osób wnioskujących o udostępnienie systemu SSDIP oraz dane osób wyznaczonych na redaktorów stron podmiotowych przechowywane są przez czas, w jakim osoby te pełniły swoje funkcje oraz przez okres wskazany w przepisach prawa po okresie, w którym osoby te przestały pełnić swoje funkcje.
Dane osobowe osób zawarte w materiałach publikowanych w ramach podmiotowych stron BIP przechowywane są przez okres ustalony przez osoby zarządzające treścią tych stron.
Prawa podmiotów danych
Osoby, których dane są przetwarzane w systemie głównym SSDIP, w tym osoby składające wnioski o przyznanie dostępu do SSDIP oraz osoby będące redaktorami podmiotowych stron BIP, mają prawo dostępu do swoich danych, prawo do sprzeciwu, prawo ograniczenia przetwarzania oraz prawo żądania ich sprostowania oraz usunięcia po okresie, o którym mowa powyżej. Z wnioskiem w sprawie realizacji ww. praw należy się zwracać do administratora systemu tj. Ministra Cyfryzacji lub wyznaczonego inspektora ochrony danych na adres iod.mc@cyfra.gov.pl.
Osoby, których dane są publikowane w ramach treści materiałów zamieszczanych na podmiotowych stronach BIP maja prawo dostępu do danych, prawo do sprzeciwu, prawo do ograniczenia przetwarzania, prawo żądania ich sprostowania oraz usunięcia po okresie, w którym ich publikacja jest wymagana. Z wnioskiem w sprawie realizacji ww. praw należy się zwracać do administratora danych podmiotu, którego dana strona BIP dotyczy, lub wyznaczonego przez niego inspektora ochrony danych.
Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
Osobom, których dane są przetwarzane w systemie SSDIP lub na podmiotowych stronach BIP publikowanych przez poszczególne podmioty przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO) z siedzibą w Warszawie przy ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
Informacja o dobrowolności lub obowiązku podania danych
Przetwarzanie danych osobowych osób składających wnioski o dostęp do SSDIP oraz osób wyznaczonych do redakcji poszczególnych stron podmiotowych BIP jest niezbędne dla zapewnienia kontroli dostępu i wynika z przepisu prawa, tj. art. 9 ust. 4 pkt 3 oraz art. 9 ust. 4a ustawy z 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2019 r. poz. 1429) oraz § 15 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 18 stycznia 2007 r. w sprawie Biuletynu Informacji Publicznej (Dz. U. Nr 10, poz. 68), w związku z art. 20a ustawy z dnia 17 lutego o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2019 r. poz. 700, 730, 848, 1590 i 2294) i przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (Dz.U. z 2017 r. poz. 2247).
Publikowanie danych osobowych na stronie systemu SSDIP oraz na podmiotowych stronach BIP jest dopuszczalne tylko wtedy, jeśli wynika z przepisów prawa, lub jeśli administrator danych uzyskał zgodę tych osób na ich publikację.



Zapoznałem się..