Gospodarka wodociągowa w 2023 roku:
Gmina Prochowice jest w 100% zwodociągowana.
Prochowickie Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o.o. eksploatuje wody podziemne z utworów czwartorzędowych, plejstoceńskich z ujęcia komunalnego Lisowice.
Spółka zaopatruje w wodę mieszkańców Prochowic, Lisowic, Mierzowic i Gromadzynia.
- Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia.
Analiza wody - na skróty:
1. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - STYCZEŃ 2023r.
2. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - LUTY 2023r.
3. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - MARZEC 2023r.
4. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - KWIECIEŃ 2023r.
5. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - MAJ 2023r.
6. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - CZERWIEC 2023r.
7. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - LIPIEC 2023r.
8. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - SIERPIEŃ 2023r.
9. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - WRZESIEŃ 2023r.
10. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - PAŹDZIERNIK 2023r.
11. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - LISTOPAD 2023r.
12. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - GRUDZIEŃ 2023r.
Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia
Stacja uzdatniania wody,Wodociąg Prochowice
Woda uzdatniona
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,5 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
626 |
Mętność (Q) 2 |
0,87 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,07 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Przepompownia wody Lisowice, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,7 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
632 |
Mętność (Q) 2 |
0,62 |
Barwa (Q) 2 |
3,1 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,07 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Stacja uzdatniania wody, Wodociąg Prochowice
Woda surowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,4 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
616 |
Mętność (Q) 2 |
0,98 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
MARZEC 07.03.2023r.
Urząd Miasta i Gminy Prochowice, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,7 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
587 |
Mętność (Q) 2 |
0,36 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,07 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Prochowicki Ośrodek Kultury i Sportu, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,5 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
618 |
Mętność (Q) 2 |
0,4 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny |
<0,07 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Przepompownia wody Mierzowice, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,6 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
619 |
Mętność (Q) 2 |
0,24 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,07 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Stacja Uzdatniania Wody, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,1 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
621 |
Mętność (Q) 2 |
9 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,26 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
CZERWIEC 13.06.2023r.
Pompownia wody Górka Legnicka, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,7 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
613 |
Mętność (Q) 2 |
0,25 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,07 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Stacja Uzdatniania Wody, Wodociąg Prochowice
Woda uzdatniona
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,7 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
618 |
Mętność (Q) 2 |
<0,20 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,07 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Urząd MIasta i Gminy w Prochowicach, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,5 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
624 |
Mętność (Q) 2 |
<0,20 |
Barwa (Q) 2 |
2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,07 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Przepompownia wody Lisowice, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,8 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
603 |
Mętność (Q) 2 |
<0,20 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,07 |
Azotany (Q)2 |
14,8 |
Azotyny (Q)2 |
<0,100 |
Twardość ogólna (Q)2 |
270 |
Magnez (Q)2 |
9,71 |
Stężenie siarczanów (Q)1,2 |
103 |
Chlorki (Q)2 |
<0,07 |
Mangan (Q)2 |
<5 |
Żelazo (Q)2 |
19 |
Kadm (Q)2 |
<0,5 |
Ołów (Q)2 |
<5 |
Nikiel (Q)2 |
<5 |
Miedź (Q)2 |
0,212 |
Indeks nadmanganianowy |
0,58 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Enterokoki (Q) |
0 |
SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice
Woda surowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,2 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
551 |
Mętność (Q) 2 |
6,3 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice
Woda uzdatniona
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,6 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
638 |
Mętność (Q) 2 |
<0,20 |
Barwa (Q) 2 |
2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,07 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |