Gospodarka wodociągowa w 2021 roku
Gmina Prochowice jest w 100% zwodociągowana.
Prochowickie Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o.o. eksploatuje wody podziemne z utworów czwartorzędowych, plejstoceńskich z ujęcia komunalnego Lisowice.
Spółka zaopatruje w wodę mieszkańców Prochowic, Lisowic, Mierzowic i Gromadzynia.
- Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia.
Analiza wody - na skróty:
1. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - STYCZEŃ 2021r.
2. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - LUTY 2021r.
3. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - MARZEC 2021r.
4. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - KWIECIEŃ 2021r.
5. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - MAJ 2021r.
6. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - CZERWIEC 2021r.
7. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - LIPIEC 2021r.
8. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - SIERPIEŃ 2021r.
9. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - WRZESIEŃ 2021r.
10. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - PAŹDZIERNIK 2021r.
11. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - LISTOPAD 2021r.
12. Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia - GRUDZIEŃ 2021r.
Analiza wody: bakteriologia i fizykochemia
Przepompownia wody Lisowice
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,7 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
597 |
Mętność (Q) 2 |
0,66 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
Akcept. |
Smak 1,2 |
Akcept. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,03 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
2 |
SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
6 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,5 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
593 |
Mętność (Q) 2 |
7,0 |
Barwa (Q) 2 |
10 |
Zapach 1,2 |
Z2S |
Smak 1,2 |
Z2S |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice
WODA UZDATNIONA
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
3 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,8 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
594 |
Mętność (Q) 2 |
<0,30 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
AKCEPT. |
Smak 1,2 |
AKCEPT. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
Chlor wolny (Q) 2 |
0,1 |
Urząd Miasta i Gminy Prochowice
WODA WODOCIĄGOWA
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
2 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,8 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
584 |
Mętność (Q) 2 |
0,82 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
AKCEPT. |
Smak 1,2 |
AKCEPT. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
Chlor wolny (Q) 2 |
0,07 |
POKiS ul. Karola Miarki 5, Wodociąg Prochowice
Woda uzdatniona
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
<1 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,4 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
635 |
Mętność (Q) 2 |
0,99 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
AKCEPT. |
Smak 1,2 |
AKCEPT. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,03 |
Pompownia wody Górka Legnicka. Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
<1 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,6 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
632 |
Mętność (Q) 2 |
0,62 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
AKCEPT. |
Smak 1,2 |
AKCEPT. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,03 |
Przepompownia wody Lisowice, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
25 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,7 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
591 |
Mętność (Q) 2 |
0,66 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
Akcept. |
Smak 1,2 |
Akcept. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,03 |
Azotany (Q)2 |
15,7 |
Azotyny (Q)2 |
<0,033 |
Twardość ogólna (Q)2 |
248 |
Magnez (Q)2 |
5,1 |
Wapń (Q)2 |
91 |
Stężenie siarczanów (Q)1,2 |
121 |
Chlorki (Q)2 |
23,8 |
Mangan (Q)2 |
6,2 |
Żelazo (Q)2 |
119 |
Kadm (Q)2 |
<0,40 |
Ołów (Q)2 |
<10 |
Nikiel (Q)2 |
<7 |
Miedź (Q)2 |
<0,003 |
Indeks nadmanganianowy |
1,43 |
SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice
Woda uzdatniona
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
4 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,6 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
643 |
Mętność (Q) 2 |
0,42 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
AKCEPT. |
Smak 1,2 |
AKCEPT. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
Chlor wolny (Q) 2 |
0,031 |
SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice
Woda surowa
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
9 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,3 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
636 |
Mętność (Q) 2 |
2,4 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
AKCEPT. |
Smak 1,2 |
AKCEPT. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
14 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,4 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
587 |
Mętność (Q) 2 |
0,72 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
AKCEPT. |
Smak 1,2 |
AKCEPT. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,03 |
Przepompownia wody Górka Legnicka, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
19 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,8 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
596 |
Mętność (Q) 2 |
0,92 |
Barwa (Q) 2 |
5 |
Zapach 1,2 |
AKCEPT. |
Smak 1,2 |
AKCEPT. |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,064 |
Chlor wolny (Q) 2 |
<0,03 |
SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice
Woda uzdatniona
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
7,6 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
506 |
Mętność (Q) 2 |
0,52 |
Barwa (Q) 2 |
<5 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,26 |
Chlor wolny (Q) 2 |
0,05 |
Przepompownia wody Lisowice, Wodociąg Prochowice
Woda wodociągowa
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
6,9 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
585 |
Mętność (Q) 2 |
<0,20 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1. |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,021 |
Chlor wolny (Q) 2 |
0,13 |
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
SUW Prochowice, Wodociąg Prochowice
Woda surowa
Wskaźnik badany |
Wynik |
Escherichia coli (Q) |
0 |
Bakterie grupy coli (Q) |
0 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22֯C ±2֯C po 68±4h na agarze z ekstraktem drożdżowym (Q) |
0 |
Badana cecha/metoda |
Wynik |
pH (Q)2,3 |
6,6 |
Przewodność elektryczna właściwa (Q) 2 |
495 |
Mętność (Q) 2 |
<0,20 |
Barwa (Q) 2 |
<2 |
Zapach 1,2 |
<1 |
Smak 1,2 |
<1 |
Jon amonu (Q) 2 |
<0,21 |